Náš nový dodavatel Mlékárna Tonka


Náš nový dodavatel mléčných výrobků, Mlékárna Tonka. Své produkty vyrábí na statku Pošná u Pacova, kam se můžete vydat na výlet a prohlédnout si statek a zvířata.

Rodinná minimlékárna Antonína Mokrého a Markéty Křečkové vyrábí produkty dle tradičních receptur, bez chemických přísad a konzervantů čisté přírodní produkty s vůní Vysočiny. Jejich čerstvé sýry v kelímkách a jogurty ve skle s domácí marmeládou si jednoduše zamilujete.

SELSKÉ JOGURTY Z PLNOTUČNÉHO PASTEROVANÉHO KRAVSKÉHO MLÉKA

Všechny druhy jogurtů jsou vyráběny ze stejné suroviny. Pasterované mléko se zaočkuje jogurtovými a probiotickými kulturami a stáčí rovnou do konečných obalů, nebo do uzavíratelných větších nádob pro následnou výrobu tekutého jogurtu. Potom zrají několik hodin ve zracích skříních při teplotě vyšší než 35 oC. Po dozrání se nalepí etikety a dají se zachladit na 4-6oC.

V jogurtech nenaleznete žádné konzervanty ani zahušťovadla. Je to čistě přírodní jogurt jako od našich babiček. Někdy můžete přes sklo obalu sledovat trochu vysrážené syrovátky. Je to důkaz, že se nemůže vázat na žádné přídavné látky, které se i kůli tomu do jogutů přidávají. Buďte si tedy jisti, že v našich jogurtech není nic než mléko a jogurtové kultury.

Složení jogurtů: plnotučné kravské mléko, živé jogurtové a probiotické kultury (Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus), v ochucených ještě domácí marmelády (kůli EU se musejí nazývat ovocná pochoutka)  10%: ovoce 50%, cukr 50%
Výživové hodnoty: bílkoviny 3,7%, tuk 4,1%, sušina 13%
Příchutě: bílý – prostě nic než jogurt, borůvka, jahoda, malina, višeň, meruňka, jablko se skořicí, kakao

Marmelády: Obsahují pouze ovoce které tam má být a cukr. Takže žádné přídavky tun jablek do borůvek či meruňek a spousty želatiny atd. Jen ovoce a cukr.

ČERSTVÉ SÝRY Z PLNOTUČNÉHO PASTEROVANÉHO MLÉKA

Veškerý zásah do čerstvého kravského mléka je pouze pasterace, kultivace mlékařských smetanových kultur a zasýření. Poté se sýřenina řeže až vznikne sýrové zrno a to se následně plní do forem, kde se obrací a zraje (zakysává) přibližně 16 až 20 hodin.
Následně se sýr z forem vyklepne, lehce prosolí a podle příchuti okoření. Pak se vloží do kelímku, přiloží se víčko a zavaří se. Nezbývá než přilepit etiketu a dát vychladit.
Pasteraci, zchlazení, rozřezání sýřeniny a přivaření víčka ke kelímku zajistí stroj. To vše mezi a potom je jen a jen spousty ruční práce.
Složení sýru: plnotučné kravské mléko, smetanové kultury, syřidlo, sůl (max. 1%), u kořeněných 0,5% koření
Výživové hodnoty: bílkoviny 16%, tuk 23%, sušina 42%

Sýry jsou ochuceny Davídkovým kořením, které neobsahuje sůl a glutamáty, takže máte jistotu, že soli je v sýru jen tolik, kolik tam dá výrobce.

Výrobky od Tonky můžete zakoupit v naší prodejně pekárny Beruška v Ohrobci a v prodejně v obci Zlatníky – Hodkovice v areálu Agro Jesenice.

Comments are closed.